top of page

Οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και την εφορία ρυθμίζονται πλέον με το Νόμο Κατσέλη


Με την τελευταία τροποποίηση του Νόμου Κατσέλη (Ν3869/2010) παρέχεται η δυνατότητα σε υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα να ρυθμίσουν-διαγράψουν οφειλές τους προς το Δημόσιο (εφορία, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΤΑ, λοιπά ασφαλιστικά ταμεία), με την προυπόθεση να έχουν έστω και μία οφειλή προς Τράπεζα.

Η παραπάνω δυνατότητα δίνει ανάσα κυρίως σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και μικροεμπόρους που έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να ρυθμίσουν ή και να διαγράψουν οφειλές τους προς την εφορία (από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λ.π.) αλλά και προς τον ΟΑΕΕ. Την ίδια φυσικά δυνατότητα έχουν και όλα τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα (δημόσιοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι κ.λ.π.)

Ακόμα και όσοι έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο Νόμο Κατσέλη μπορούν να ζητήσουν με συμπληρωματική αίτηση στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο να υπαχθούν στη ρύθμιση και ενδεχόμενες οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Οι οφειλές προς Δημόσιο, ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία, δεν μπορεί να είναι οι μόνες για τις οποίες το φυσικό πρόσωπο θα ζητά τη ρύθμιση μέσω του Ειρηνοδικείου. Θα πρέπει να είναι μαζί με χρέη προς τις τράπεζες. Τα χρέη προς το Δημόσιο δεν πρέπει να έχουν αναληφθεί ή βεβαιωθεί τον τελευταίο χρόνο πριν από την κατάθεση της αίτησης, αλλά και να μην έχουν δημιουργηθεί από αδίκημα που τελέσθηκε από τον οφειλέτη με δόλο ή βαριά αμέλεια, να μην είναι πρόστιμα ή χρηματικές ποινές και να μην αφορούν στην υποχρέωση διατροφής συζύγου ή ανήλικου τέκνου.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ όλη τη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. όπως περιγράφεται αναλυτικά σε εγκύκλιο του.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
bottom of page