top of page

800.000 επιστολές-φωτιά προς τους ¨κόκκινους¨ δανειολήπτες


Τις 800.000 έφτασαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επιστολές που έχουν αποσταλεί από τις τράπεζες προς δανειολήπτες με δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 30 ημερών. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών (δανειολήπτες και εγγυητές). Με τις επιστολές αυτές οι τράπεζες ζητούν από τους δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές να υποβάλουν στοιχεία της οικονομικής τους κατάστασης, προκειμένου να μη θεωρηθούν ¨μη συνεργάσιμοι¨ και επιβληθούν σε αυτούς οι κατά νόμο κυρώσεις, όπως προβλέπεται από τον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.

Οι επιστολές αυτές δεν έχουν απλά ενημερωτικό χαρακτήρα και συνοδεύονται απο το έντυπο τυποποιημένης κατάστασης οικονομικής πληροφόρησης, το οποίο θα πρέπει να συμπληρωθεί με προσοχή από τον δανειολήπτη και να επιστραφεί εντος προθεσμίας 15 ημερών στην τράπεζα, προκειμένου ο οφειλέτης να ενταχθεί στην Διαδικασία Καθυστερήσεων (Δ.Ε.Κ.) του Κώδικα Δεοντολογίας του ν. 4224/13. Σε διαφορετική περίπτωση το πιστωτικό ίδρυμα έχει το δικαίωμα να τον χαρακτηρίσει «Μη Συνεργάσιμο Δανειολήπτη» με τις δυσμενείς συνέπειες που προβλέπει ο αναθεωρημένος Κώδικας Δεοντολογίας. Οι συνέπειες αυτές αφορούν κυρίως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων, ακόμη και της α΄ κατοικίας.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να συμπληρωθούν με ακρίβεια τα παραπάνω έντυπα και να επιστραφούν εμπρόθεσμα στην τράπεζα προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ρύθμισης του δανείου και να μην κινδυνέψει η ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη. Ακόμη και στην περίπτωση μετέπειτα προσφυγής στις διατάξεις του ν. 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) είναι σημαντικό να παραμένει ο δανειολήπτης ¨συνεργάσιμος¨ καθώς μετά την τελευταία τροποίηση του ν. 3869/2010, αυτό θα αποτελεί πλέον προυπόθεση του παραδεκτού των αιτήσεων που θα κατατίθενται από την 1-1-2016.

Επομένως ΜΗΝ ΑΜΕΛΗΣΕΤΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ. Ζητήστε τη συνδρομή ειδικών νομικών συμβούλων και προετοιμάστε έγκαιρα τη στρατηγική σας στη διαπραγμάτευση με την τράπεζα.

Το δικηγορικό γραφείο μας στελεχωμένο από έμπειρους νομικούς - πιστοποιημένους διαμεσολαβητές, εξειδικευμένους στην τραπεζική διαμεσολάβηση μπορεί είτε να παρέχει τις απαραίτητες συμβουλές και κατευθύνσεις, είτε να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών σας με τον ενδεδειγμένο για την περίπτωσή σας τρόπο.

SAVVIDIS & KEKI

Law Office

Νομικοί σύμβουλοι - Διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
bottom of page