top of page

Η Διαμεσολάβηση με απλά λόγια

 

 

Τι είναι η διαμεσολάβηση και ποιες διαφορές μπορεί να επιλύσει;
Ποιος μπορεί να είναι διαμεσολαβητής;

Η διαμεσολάβηση είναι ένας εξωδικαστκός τρόπος επίλυσης μιας διαφοράς. Είναι μία διαρθωμένη διαδικασία που ρυθμίζεται από το νόμο 3898/2010, κατά την οποία τα εμπλεκόμενα μέρη μιας διαφοράς επιχειρούν να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία με τη βοήθεια ενός τρίτου αμερόληπτου και ουδέτερου προσώπου, του διαμεσολαβητή.

Η διαμεσολάβηση μπορεί να εφαρμοστεί σε αστικές και εμπορικές διαφορές και ιδιαιτέρως σε οικογενειακές, εργατικές, μισθωτικές, τραπεζικές, καταναλωτικές, κατασκευαστικές κτηματικές διαφορές, διαφορές συνιδιοκτητών, μικροδιαφορές, διαφορές πνευματικής ιδιοκτησίας, κ.λ.π.

Ο διαμεσολαβητής είναι ένα ανεξάρτητο, ουδέτερο και αμερόληπτο πρόσωπο, ειδικά καταρτισμένο και διαπιστευμένο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μπορείτε εδώ να δείτε τον πίνακα διαπιστευμένων διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Ο διαμεσολαβητής αποφασίζει τη λύση;

ΌΧΙ! Ο διαμεσολαβητής δεν είναι δικαστής, ούτε διαιτητής. Δεν αποφασίζει, δεν προτείνει και δεν επιβάλλει τη λύση της διαφοράς. 

Η διαφορά ανήκει στα μέρη και αυτά με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή καταλήγουν σε μία συμφωνία που εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα συμφέροντα τους.

Ποια είναι η ισχύς της συμφωνίας μιας διαμεσολάβησης;

Η συμφωνία μπορεί να έχει την ισχύ δικαστικής απόφασης !

Μετά την επιτευξη συμφωνίας υπογράφεται πρακτικό από το διαμεσολαβητή, τα μέρη και τους δικηγόρους τους, το οποίο μετά την κατάθεση του στη Γραμματεία του Μονομελούς Πρωτοδικείου αποκτά την ισχύ εκτελεστού τίτλου, δηλ. έχει ακριβώς την ίδια ισχύ με μία δικαστική απόφαση.

 

Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν καταλήξουμε σε συμφωνία;

Η διαμεσολάβηση είναι μία εθελοντική διαδικασία. Αυτό σημαίνει οτι τα μέρη εισέρχονται στη διαδικασία οικοιοθελώς και μπορούν να αποχωρήσουν οποτεδήποτε το επιθυμούν, ενώ διατηρούν ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη

Πως επιλέγω το διαμεσολαβητή;

Ο διαμεσολαβητής επιλέγεται από κοινού από τα μέρη.

Πρακτικά, σε περίπτωση μιας διαφοράς μπορείτε να επιλέξετε έναν διαμεσολαβητή από τον κατάλογο Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών, να τον ενημερώσετε για τη διαφορά σας και εκείνος θα αναλάβει να εξηγήσει στο άλλο μέρος τη διαδικασία και να το καλέσει στη διαμεσολάβηση.

 

 

Γιατί να επιλέξω τη διαμεσολάβηση;
Ποια πλεονεκτήματα έχει;

-  ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

   Τα μέρη προσέρχονται οικειοθελώς στη διαμεσολάβηση και μπορούν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία όποτε το επιθυμούν, ενώ διατηρούν τα νόμιμα δικαιώματα τους.

 

-  ΤΑΧΥΤΗΤΑ

   Στη διαμεσολάβηση οι διαφορές επιλύονται γρήγορα, συνήθως μέσα σε μία μέρα, σε αντίθεση με τις μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες.

 

-  ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΑΠΟΡΡΗΤΟ

   Η διαδικασία έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα και δεν τηρούνται πρακτικά. Είναι μυστική και επομένως η διαφορά δεν λαμβάνει δημοσιότητα σε περίπτωση που δεν το επιθυμούν τα μέρη.

 

-  ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΛΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

   Η συμφωνία επιτρέπει τη διατήρηση των επαγγελματικών ή φιλιών σχέσεων των μερών καθώς προέρχεται από τα ίδια τα μέρη και δεν επιβάλλεται από κάποιον τρίτο.

 

-  ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ

   Η διαμεσολάβηση έχει σημαντικά χαμηλότερο κόστος από αυτό της δικαστικής αντιδικίας, καθώς δεν έχει δικαστικά έξοδα και είναι πολύ συντομότερη διαδικασία.

 

 

bottom of page