top of page

Παράταση εξωδικαστικού μέχρι 31-12-2019 και 7 σημαντικές βελτιώσεις


Με την ψήφιση του ν. 4587/2018 δόθηκε παράταση στο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και πλέον είναι δυνατή η υποβολή αίτησης από τους ενδιαφερόμενους εως το τέλος του 2019. Παράλληλα με τις αλλαγές που επέφερε ο άνω νόμος αναμένεται να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και ταχύτητα του μηχανισμού, ειδικά σε σχέση με τις οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Φορείς.

Οι βασικές αλλαγές στον εξωδικαστικό είναι οι εξής:

  • αυξάνεται το όριο των συνολικών οφειλών που μπορούν να υπαχθούν στην απλοποημένη διαδικασία ρύθμισης στα 300.000 ευρώ από 50.000 ευρώ.Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η παροχή ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού προς περισσότερους αιτούντες οφειλέτες και με ταχύτερους ρυθμούς, δηλαδή μια fast-track διαδικασία.

  • επεκτείνεται η δυνατότητα ένταξης περισσότερων οφειλετών για να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς οφειλέτες που έχουν οφειλές προς το δημόσιο τομέα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί του συνόλου των οφειλών τους και οφειλέτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα για την συνολική εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλών τους, αλλά η διαδικασία διαπραγμάτευσης απέβη άκαρπη, λόγω μη επίτευξης απαρτίας των πιστωτών και συγκεκριμένα λόγω άρνησης συμμετοχής σε αυτόν από πιστωτές του ιδιωτικού τομέα, μπορούν πλέον να ρυθμίσουν οφειλές τους προς Δημόσιο και Ταμεία.

  • παρέχεται η δυνατότητα στους πιστωτές να εξαιρούν με δήλωση τους τις μη επιχειρηματικές οφειλές (π.χ. ύπαρξη στεγαστικού δανείου του επιχειρηματία), που πολλές φορές οδηγούσε τις τράπεζες σε μη συμμετοχή στη διαδικασία, η οποία απέβαινε άκαρπη. Πλέον δίδεται η δυνατότητα στον πιστωτή να εξαιρέσει αυτή τη μη επιχειρηματική οφειλή, εφόσον κρίνει ότι η ρύθμισή της δεν είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του οφειλέτη συνεχίζοντας τη διαδικασία με τις μη επιχειρηματικές οφειλές.

  • Αναστέλλονται αυτοδικαίως τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη (π.χ. κατασχέσεις και πλειστηριασμοί), για την ικανοποίηση των απαιτήσεων, των οποίων ζητείται η εξωδικαστική ρύθμιση, όταν η διαδικασία είναι εκκρεμής λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί κατ' εφαρμογή του ν. 4469/2017.

  • ορίζεται ρητά ότι η ποινική δίωξη για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο ή για τα αδικήματα της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, αναστέλλεται υποχρεωτικά όταν έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Η ρύθμιση αποσκοπεί στη διασφάλιση ομαλού κλίματος διαπραγμάτευσης, το οποίο θα διακυβευόταν, αν παράλληλα με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης εξελισσόταν ποινική διαδικασία σε βάρος του οφειλέτη, αναφορικά με τις προς ρύθμιση οφειλές.

  • προβλέπεται απαλλαγή του οφειλέτη από τυχόν ανατροπές της σύμβασης αναδιάρθρωσης από ιδιώτες πιστωτές και συνακόλουθα από τον κίνδυνο αναβίωσης των οφειλών του προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης όταν έχει ικανοποιήσει πλήρως τους πιστωτές αυτούς.

  • μειώνονται τα όρια σχετικά με τη μη συμμετοχή πιστωτών στη διαδικασία του εξωδικαστικού και τη μη δέσμευση τους από τη σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών.

Το γραφείο μας έχοντας μεγάλη εμπειρία στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, αναλαμβάνει την αναδιάρθρωση των οφειλών σας προς Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία υπεύθυνα, γρήγορα και αποτελεσματικά.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
bottom of page