ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ
Καρνεάδου 46, Κολωνάκι, Αθήνα
ΣΑΒΒΙΔΗΣ
ΚΕΚΗ & ΚΑΨΑΛΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Τσιμισκή 7, Θεσσαλονίκη









Τι είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας;
Από την 31-12-2014 τέθηκε σε ισχύ ο Κώδικας ∆εοντολογίας του Ν.4224/2013 που θεσπίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) τον Αύγουστο του 2014. Στόχος του Κώδικα ∆εοντολογίας του Ν.4224/2013 είναι η διασφάλιση της έγκαιρης και µε σαφήνεια ενηµέρωσης δανειοληπτών που αντιµετωπίζουν οικονοµικές δυσκολίες, αναφορικά µε τη δυνατότητα ένταξής τους σε διαδικασία ρύθµισης των οφειλών τους Τα βασικότερα σημεία του Κώδικα είναι τα παρακάτω:
-
Ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπέζων ισχύει για πρωτοφειλέτες, συνοφειλέτες και εγγυητές που έχουν δανειακές συμβάσεις για τα ακόλουθα προϊόντα: καταναλωτικά δάνεια, στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, δάνεια εταιριών, δάνεια ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, leasing, factoring.
-
Υπάγονται δάνεια που δεν έχουν καταγγελθεί και βρίσκονται σε καθυστέρηση.
-
Μπορούν να υπαχθούν και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές εφόσον ο δανειολήπτης ή η Τράπεζα έχει βάσιμες εκτιμήσεις οτι ο δανειολήπτης θα εισέλθει σε κατάσταση καθυστέρησης στο άμεσο μέλλον.
-
Οι Τράπεζες υποχρεούνται να θεσπίσουν και να τηρούν Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων (Δ.Ε.Κ.)
-
Μια οφειλή υπάγεται στη Δ.Ε.Κ. με την παρέλευση 30 ημερολογιακών ημερών από τη μη έγκαιρη καταβολή της δόσης.
-
Μετά την παρέλευση 15 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία που η οφειλή περιήλθε σε καθυστέρηση 30 ημερολογιακών ημερών η Τράπεζα αποστέλει γραπτή ειδοποίηση στον δανειολήπτη με την οποία τον ενημερώνει για : α)Την ένταξη του στη ΔΕΚ, β)τα στοιχεία της ληξιπρόθεσμης οφειλής του και γ) την ανάγκη υποβολής οικονομικών στοιχείων για την εξεύρεση λύσης.
-
Η τράπεζα αξιολογεί τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη και παρουσιάζει την εναλλακτική πρόταση ρύθμισης ή οριστικής διευθέτησης.
-
Ο δανειολήπτης μπορεί εντός 15 εργάσιμων ημερών να αντιπροτείνει ή και να αρνηθεί να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρόταση.
-
Σε περίπτωση άρνησης οποιασδήποτε διευθέτησης η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να προβεί στον χαρακτηρισμό του δανειολήπτη ως ¨Μη Συνεργάσιμου¨.
-
Ο δανειολήπτης που δε συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό του ως ¨Μη Συνεργάσιμος¨ έχει δυνατότητα υποβολής ένστασης σε ειδική επιτροπή Ενστάσεων.
-
Ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα προσφυγής στο Συνήγορο του Καταναλωτή προκειμένου να διαμεσολαβήσει εξωδικαστικά για τη συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς υπό την προυπόθεση της έγγραφης διαπίστωσης της αποτυχίας ρύθμισης της οφειλής, στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας. Η ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν τρίμηνη προθεσμία που αρχίζει από : α) την έγγραφη ενημέρωση του οφειλέτη από τον δανειστή οτι κρίθηκε ¨Μη Συνεργάσιμος¨ β) την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας υπαγωγής στη Διαδικασία Εξέτασης Ενστάσεων, γ) την κοινοποίηση στον οφειλέτη της απόφασης επί της ενστάσεως.